Zoek binnen de site van Stichting Volksbond Rotterdam

Volksbondlezing 2023
Drugs: zorg of zegen?

Stichting Volksbond Rotterdam organiseerde op 23 november 2023 in de Kunsthal Rotterdam de eerste editie van de “Volksbondlezing”.

 

                 

Op donderdag 23 november 2023 organiseerde de Stichting Volksbond Rotterdam haar eerste ‘Volksbondlezing’ in museum Kunsthal – Rotterdam.
Met dit initiatief wilden wij een platform bieden voor kennisdeling over het onderzoekswerk dat plaatsvindt op het gebied van verslaving.

Als keynote speaker was uitgenodigd Prof. Dr. David Nutt van het Imperial College te Londen. Hij heeft zijn zienswijze gepresenteerd over het gebruik van amfetamines in de behandeling van verslaving. De titel van de lezingen middag was ook op dit onderwerp gericht: Drugs, zorg of zegen?

Ook de bijzondere hoogleraren Prof. Dr. Karin Verweij (UvA/AMC) en Prof. Dr. Hanan El Marroun hebben een korte voordracht gegeven over de door hen geleide verslavingsonderzoeken.

Zo’n honderd gasten hadden de weg weten te vinden naar het evenement en de inhoudelijke bijdrages van de onderzoekers werd duidelijk op prijs gesteld.

Naast deze vorm van kennisdeling is tijdens de bijeenkomst ook ruimte geboden aan de lancering van het nieuw opgerichte Rotterdamse kenniscentrum op het gebied van verslaving, CeSAR – Centre for Substance Use and Addiction Research, een initiatief van de Erasmus Universiteit. Prof. Dr. Ingmar Franken heeft het centrum toegelicht in een interview met de dagvoorzitter Piet-Hein Peeters.

Als stimulans naar de onderzoekswereld is ook de Volksbond Prijs uitgereikt voor de beste wetenschappelijke publicatie op het gebied van verslavingsonderzoek, gepubliceerd in de jaren 2021 en 2022. Uit een reeks van 400 publicaties op naam van een Nederlandse onderzoeker is door de jury de publicatie van mevrouw Dr. Margreet de Looze (Universiteit van Utrecht) als beste beoordeeld. Na het in ontvangstnemen van de prijs, een cheque van €1000,-, heeft Margreet de Looze haar publicatie over de relatie tussen nationaal tabaksbeleid en het rookgedrag van jongeren gepresenteerd aan het publiek. Ook deze presentatie ontving veel lof van de bezoekers.

Niet onvermeld mag blijven de culturele openings- en pauze act, op het toneel gebracht door de dansers van het Rotterdamse Blackbirds collectief onder leiding van Dalton Jansen.
De opening werd verzorgd door 8 dansers die op een energieke wijze vorm gaven aan de rol van het gebruik van technologie in de jongeren scene. Met een duet dat als thema had ‘verbinding’ hadden twee dansers de volle aandacht van de aanwezigen. Met de Blackbirds wil Dalton Jansen een platform bieden aan jonge dansers vanuit verschillende culturele achtergronden.

Onderstaand vindt u links naar de gehouden presentaties.

Tot slot bedankt de Stichting Volksbond Rotterdam de Kunsthal en de dagvoorzitter Piet-Hein Peeters voor de prettige samenwerking bij de realisatie van de eerste Volksbondlezing.
Mocht u willen reageren op de gehouden Volksbondlezing 2023, dan kunt u uw bericht sturen aan info@volksbondrotterdam.nl.